Çevre İçin Yeni Adım: Çöp Ayıklayan Robotlar

Çöp Ayıklayan Robotlar

Herkese Merhabalar;

Çevre mühendisi dostları biraz heyecanlandıracak bir makaleyi gördüğüm gibi hemen paylaşmak istedim. Çevre Mühendisi dostlar dedim çünkü, atıkların ayrıştırması konusunda bilhassa ülkemizin tam olarak bilinçlenmede büyük zorluklar yaşanmasından ötürü, zannediyorum çöp ayıklayan robotlar yardıma çevre için yeni bir adım olarak koşacak.

Konu biraz WALL-E filmi gibi dursa da aslında harika bir fikir…

Boston Dynamics gibi robot şirketleri tarafından yapılan ve tüm ilerlemeler için, insanlar arasında yaşayan robotlara sahip olmaktan ve günlük yaşamlarımızda yardımcı görevler yapmaktan hala çok uzağız. Zannediyorum biz insanların buna alışabilmesi için de bi 20 yıla ihtiyacımız var. Google’ın ana şirketi Alphabet, bu zorluğu mühendislerin Hergün Robot Projesi üzerinde çalıştığı deneysel X Laboratuvarı ile başarmaya çalışıyor.

Wired tarafından yayınlanan yeni bir blog yazısında ise,  X robotik projenin genel müdürü Hans Peter Brondmo, mühendislerin şu anda insanlarla anlamlı yollarla etkileşime giren ve faydalı işler yapan robotlar yapmaya odaklandıklarını açıkladı.

Geri dönüşüm sistemlerinde ise, bilinçsizce atılan çöplerin ayrışması oldukça zor olduğundan, geri dönüşebilen milyarlarca şey toprağa karışabiliyor. Bu sorundan yola çıkarak Alphabet şirketi kendi robotlarını yine kendi ofislerinde ki çöplerin ayrışması için kullanmaya başladı ve yapılan ilk testler ise oldukça başarılı olduğunu gösteriyor.

Ülkemiz açısından değerlendirirsek, çöp toplama merkezlerindeki çöplerin ayrıştırılmasını sağlayacak bu sistem, sadece doğaya katkı sağlamamakla beraber, aynı zaman da elektrik-elektronik mühendisliği, mektaronik mühendisliği ve çevre mühendisliği gibi dalların da bir araya gelmesini sağlayacaktır.

Alphabet mühendisleri bu çalışmayı ortaya koyarken, kendi içlerinde verdikleri karar, yanlış çöpleri farklı kaba yerleştirerek, çöpün doğru kaba alınmasını öğretmekle başlamış olmuş. Yapılan algoritma sayesinde de robotlar bir süre sonra önüne gelen çöpleri ayıklarken türlerine göre atıkları doğru kaplara doldurmaya başlamış olmuş.

Tabi çöp çeşitleri sizin de bildiğiniz gibi oldukça fazladır. Bunun da üstesinden gelmek isteyen Alphabet mühendisleri, robotları gece boyunca sabaha kadar yüzlerce çeşit çöpü robotların önüne koyarak öğretmeyi hedeflemişler. Doğal olarakta robotlar binlerce çeşit çöpü de algılayabilir hale gelmişler.

dims

Sonuçlar şöyle: Robotlar, görevin her bölümünün kodlanması yerine, çalışmayı pratik olarak öğrendiler. Atıkların kirlilik seviyesini yüzde 20’den yüzde 5’e düşürdüler. Yukarıdaki gif’e baktığınızda, robotların pratikte sıralama yeteneklerini geliştirdiğini görebilirsiniz: önce robot bardağı algılıyor, sonra bir şişeyi hareket ettirebiliyor ve son olarak diğer eşyaları tenekeye çöpe doğru atık kutusuna atıyor.

Projenin bir sonraki amacı ise, Çöp Ayıklayan Robotlara daha karmaşık görevleri, kodlama yapmadan uygulamak istiyor. Özellikle yaşlı ve hasta insanların evlerinde de bu robotların kullanılmasını sağlayarak, onların da evlerinin daha temiz ve ferah olmasını istiyorlar.

Ülkemizde durum ne olur bilemeyiz, fakat Çevre İçin Yeni Adımın Çöp Ayıklayan Robotlar olacağını düşünüyorum.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle;

Kaynak

Bir yanıt yazın