Bilim insanları, izleri kullanarak bağımsız hareket edebilen veya tırmanmak için birlikte çalışabilen robot salyangoz yaptı

scientists create robo

Hong Kong Çin Üniversitesi’nden robotikçilerden oluşan bir ekip, buldozer benzeri raylar üzerinde yuvarlanarak hareket eden, kask benzeri bir kabuğa sahip bir robot salyangoz yarattı. Araştırmaları hakkında Nature Communications’da bir makale yayınladılar.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde robot mühendisleri çok çeşitli robotlar geliştirdiler. Bazıları uçabiliyor, diğerleri yüzebiliyor ve daha fazlası zeminlerde veya arazilerde hareket edebiliyor. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, uçan ve yüzen robotların üç boyutlu uzayda hareket edebildiğini, yürüyen, yuvarlanan veya sürünenlerin ise iki boyutla sınırlı olduğunu belirttiler. Kendi üç boyutlu alanını yaratabilen bir robot türü geliştirerek bu boşluğu doldurmaya çalıştılar.

Sonuç, salyangoza benzeyen, metal bir kabuğu ve hareket etmesini sağlayan bir izi olan bir robot oldu. Hareket halindeyken Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma bir tankı andırıyor. Ancak salyangoz benzeri robotu diğerlerinden ayıran şey, paletleri arasında bulunan geri çekilebilir vantuz. Bunun amacı robotun kendisi gibi başka bir robota yapışmasını sağlamak.

Birkaç robot, öndeki robotun kaskına tutunmak için vantuz kullanarak bağlanabilir ve bir tren oluşturabilir. Ayrıca kendi türünden diğerlerinin nesnelerin üzerine tırmanmasını sağlayan merdiven basamakları oluşturabilirler. Robotların her biri kendi işlemcisine sahip olduğundan, kendi başlarına ya da başkalarıyla birlikte çalışabilirler; birlikte çalıştıklarında robotlar birbirleriyle iletişim kurarak faaliyetlerin koordine edilmesine yardımcı olurlar.

Araştırma ekibi, rayların robotların hem düz hem de pürüzlü çok çeşitli yüzeylerde hareket etmesine olanak sağladığını belirtiyor. Raylara gömülü mıknatıslar da robotların basamaklar ya da başka yapılar oluşturmak için birbirlerinin üzerine tırmanmalarına yardımcı oluyor. Robotlar doğru yerleşimi sağladıktan sonra vantuzları kullanarak tutunuyorlar.

Ekip, robotların bağımsız hareket edebildiklerini, toplu olarak basamakları tırmanabildiklerini ve hatta karıncaların köprü kurarken yaptıkları gibi boşluklar boyunca ilerleyebildiklerini keşfetti. Şu anda robotların uzaktan kontrol edildiğini, ancak araştırmacıların robotların eninde sonunda otonom olarak çalışabileceklerini umduklarını belirtiyorlar. Ekip bu robotların saha araştırmalarında, arama kurtarma çalışmalarında ve hatta uzay görevlerinde gezegensel sondalar olarak kullanılabileceğine inanıyor.

Daha fazla bilgi için: Da Zhao ve diğerleri, Salyangozdan ilham alan robotik sürüler: hibrit bir bağlayıcı, yapılandırılmamış dış ortamlarda kolektif adaptasyonu yönlendirir, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-47788-2

Bir yanıt yazın