Herkese diğer bir blogtan selamlar;
Bu yazıyı yazmadan önce hem VR gözlükle bir uzun kullanım testi yapmak istedim hem de bir çok toplantıya katılım sağlamak istemiştim.
VR gözlükleri her ne kadar daha ülkemizde yaygınlaşmamış olsa da, gelecekte VR ve VR’da düzenlenen toplantılardan ve eğitimlerden uzunca bahsedeceğiz gibi duruyor.

Tekstil gibi spesifik sektörlere çok fazla hizmet edeceğini inanmadığım bu VR sektörü gelecekte bir çok toplantıya veya çalışmaya ev sahipliği yapacak gibi duruyor.
İlk bakışta her ne kadar saçma gelse de bugüne kadar katıldığım 20’den fazla toplantıda aslında benden oldukça geçerli not alan bir sistem oldu. Karşınızda “avatar” görüntüsüyle görüştüğünüz insanlar ile aslında elinizdeki kumandanın sağladığı titreşim ve gözlüğü taktığınızda gördüğünüz çevrenin oluşturduğu sessizlik veya çalışma ortamı, zihninizde kağıda dökmek istediğiniz bir şeyi elinizdeki kumandayı bir kaleme dönüştürerek herkese o esnada gösterebilme yeteneği, bilgisayar ekranını paylaşabilmeniz ve farklı insanların sizin yaptığı çalışmaya dahil olabilmesi bu toplantıların da yer zaman ve mekandan da bağımsız olması aslında cazip kılıyor diyebiliriz.
Özellikle yurt dışında kolejlerde workrooms gibi sistemlerin yanında artık eğitim de verilir hale geldi. Bu konuda yine VR üzerinde yapılan bir eğitime katıldım ve karşıma şöyle bir görüntü gelmişti.

Bu perspektiften gidersek VR sektörü önü çok açık olmakla beraber bir süre sonra ben VR’ın boyut atlayacağına, üniversite eğitimlerinin taşınacağına dahi inanıyorum.

Metaverse Ortamında (Horizon Workrooms) Çalışma

Horizon Workrooms, ilk olarak Ağustos 2021’de, dünyanın dört bir yanındaki kuruluşların uzaktan ve hibrit çalışmayı zaten benimsediği bir zamanda başlatıldı. Çalışma odaları, işe gidip gelmeye veya gerçek hayatta yüz yüze görüşmeye gerek kalmadan, uzaktan çalışmaya yüksek düzeyde dokunma becerileri getirmeyi amaçladı.

CEO Mark Zuckerberg, Temmuz 2021’de metaverse oluşturma planlarını özetledi. Bunun ardından Meta (eski adıyla Facebook), Oculus için Horizon Workrooms’un açık beta sürümünü başlattı.

Horizon Workrooms, Oculus Quest 2 kulaklık ailesini (artık Meta Quest) destekler, ancak toplantılara web üzerinden de katılabilirsiniz. Lansman sırasında Horizon Workrooms, Facebook’un yavaş ama istikrarlı bir şekilde büyüyen VR teklifleri portföyündeki başka bir uygulamaydı. Ancak şimdi, metaverse bağlamında Horizon Workrooms’un daha fazla potansiyeli olduğu düşünülüyor. Diğer bir yandan “Zoom” gibi platformlar zaten birbirine entegre bir şekilde çalışabilmeyi sağlamaktadır.

Horizon Workrooms’un temel özelliklerini ve genel metaverse deneyimindeki neler yapılabildiği hakkında biraz bilgi vermek gerekirse;

Bir Horizon Workrooms uygulamasını VR gözlüğünüz de başlattığınızda önce sizden bir masa belirlemenizi istiyor ve masanızı da çizmenizi istiyor. Burada masanızın üstünde bir cisim olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü ellerinizdeki kumanda sanal ortamda bir kaleme dönüşebildiğinden kalem ile çizim yaparken veya yazı yazarken masayı göremeyeceğiniz için masanın üstündeki cisim ile bir temas olmaması gerekiyor.

Özelleştirilebilir Çalışma Odaları (Workrooms)

VR ortamında bulunduğunuz odanın genel yapısını değiştirmeden içeride bazı değişiklikler yapabilmek mümkündür. Bunlara örnek vermek gerekirse, farklı oda tiplerini kullanabilirsiniz, odanızın duvarlarına afiş ya da posterler asabilirsiniz, arka plan manzarasını değiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı oda tipleri kullanabilirsiniz. Oda içerisinde seçtiğiniz tasarıma göre farklı tasarıma göre koltuk düzenini genişletebilirsiniz. Mesela ilk giriş yaptığınızda oturduğunuz masanın 6 kişilik olduğu varsayalım, kişi sayısı arttıkça önünüzdeki masanın da büyüdüğünü göreceksiniz.

Sanal Çalışma Tahtası

Bu sistemin herhalde en iyi yanlarından birisi budur diyebilirim. Sol tarafta gördüğünüz görselde tahtadaki kişi fiziki olarak gözünde gözlük varken yerinden kalkıyor ve fiziki olarak kendi belirlediği bir nesneye doğru yürüyor. O nesne üzerinde çizim yaparken elindeki VR kumandası bir kaleme dönüşüyor ve sonrasında önündeki tahtada çizim yapabiliyor veya yazı yazabiliyor. Fakat bu esnada odada ki tüm kullanıcılar eş zamanlı olarak önündeki masada tahtaya yazı yazabiliyor, telefonundan veya bilgisayarından bir görseli tahtaya yansıtabiliyor.

Bilgisayar Ekranını Tahtaya Yansıtma ve Klavye Kullanma

Yeni Oculus Uzak Masaüstü uygulaması, masaüstü görüntünüzü yayınlamanıza ve klavye gibi çevre birimlerinizi bir VR ortamından kontrol etmenize olanak tanır. Fiziki olarak klavyenizi önünze aldığınızda simüle edilmiş bir klavye görüntüsü önünüze gelecektir ve bir tuşa bastığınızda sanal ortamda da parmaklarınızın o tuşa bastığını görebileceksiniz. Bilgisayarını odada ki tüm kişilere görünür hale getirebilirsiniz ve bu şekilde çalışmalarını sağlayabilirsiniz.

Peki çalışma odalarında neler yapılabilir?

Aslında çok şey yapılabilir. Yazılımdan, sanatsal çalışmalara, iktisadi konuları ilgilendiren toplantılardan satın alma toplantılarına, dil eğitiminden online kurslara, mühendislik çizimlerine ilgilendiren toplantılardan, ürün sunumlarına kadar bir çok çalışma yapılabilir. Fakat yukarıda bahsettiğim gibi tekstil gibi elle tutulan ürün ağacı olan grupların iş toplantılarında çok verimli olacağını düşünmemekteyim.

VR Gözlüğün Dezavantajları

Onları da şöyle sıralayabilirim.

  • Her ne kadar gözlük hafif olsa da, bir süre sonra ağırlığını hissettiriyor ve 2 saat kadar kullandıktan sonra artık tamamen yorucu hale gelebilir.
  • Bir film izlemek için hiçte güzel bir yapı da değil 🙂
  • Türkiye’de ciddi bir şekilde yetkili servis ve onarım problemi vardır. Örneğin bir kumanda yedeğini almak isteseniz, Türkiye’de bulamayabilirsiniz yurt dışından sipariş geçmeniz gerekebilir.
  • Kumandalarını kılıfsız kullanmamanız gerekir. Bu durumda elinizden düştüğünde ya da bir yere çarptığınızda kumandaların hızlıca arızalandığını görebilirsiniz.
VR daha küllerinden doğduğu için çok yolu olduğuna inanıyorum. Fakat zaman içerisinde büyüyeceğine ve bir çok sektörde yer edineceğini düşünüyorum. Yine basit bir örnekle, bugün siz Türkiye’den, VR gözlüğünüz ile direk Japon hocalar eşliğinde Horizon Workrooms üzerinden Japonca eğitim almanız mümkündür. Tabi bunları durmadan çoğaltabiliriz.
Bir sonra ki yazı da görüşmek dileğiyle;

Bu yazıyı okumanız yaklaşık 6 dakika sürecektir.

Yazımı Nasıl Buldunuz Diye Sorabilir Miyim? 🙂
[ Average: 0]

Yorumlarınızı Varsa, Buradan Buyrun :)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir