Herkese Merhabalar;

Son zamanlarda bana gelen bir sorudan yola çıkarak bu sefer bir blog yazmak istedim. 

Öncelikle şunu cevaplayım.. Bir hosting satın almadan, sadece domain adresiniz var ise bir internet sitesi kurabilir misiniz? Elcevap: Evet.. 

Bu blog yazımda anlattığım husus aslında, Amazon Serverlarını ücretsiz kullanarak ve herhangi bir ödeme yapmadan internet sitesinin nasıl kurulacağı yönündedir.

Aslında teorik olarak yine bir hosting kullanıyoruz fakat bu sefer kullandığımız hosting için aylık veya yıllık para ödemesi olmadığı için ve Amazon AWS servisleri ile bunu 1. yıl ücretsiz ve devamındaki yıllar ise yıllık sitenizin boyutu 5GB geçmemek şartıyla yaklaşık 1-2 dolar ödüyoruz. 5 GB’ı geçmesi durumunda fiyat değişmiyor. İnternet sitesinin kullanıcı sayısı eğer 1.000 kişiden fazla aylık olursa gelen istek başına 0,005 cent gibi ödemeler alınıyor. Yani sitenize çok kişi girerse ödeme yaparsanız, aksi takdirde yine ödeme yapmazsınız. 5 GB’tan küçük internet siteleri için de bu da yıllık ortalama 100-150 TL’ye yakın bir kâr sağlamak demektir. Daha detaylı bilgiyi buraya tıklayarak alabilirsiniz.

Burada bahsettiğim işlem basit tipte html veya tek sayfalık internet siteleri içindir. Eğer wordpress gibi geniş çaplı bir internet sitesi kurma hayaliniz var ise, bu konuda buraya tıklayarak yazımı okuyabilirsiniz. 

Şimdi bir domain satın aldığınızı ve html tabanlı da bir internet sitenizin elinizde olduğunu varsayalım ve bunu da yayınlamak istediğimizi düşünelim.

Bende bu yazımda bir akrabama ait, www.minikkepce.com adresinin bağlanmasını sizlere göstereceğim ve yayınlayacağım. Yazıyı bitirdikten sonra en altta bu bağlantıya tıkladığınız da siz de ücretsiz bir hosting üzerinden ve güvenli bir barınma kaynağında sitenin yayınlandığını göreceksiniz. Halihazırda yine kendi yaptığım “Bursa Travel Guide” mobil uygulamasının html web sayfası da yine bu sistemle barınmaktadır. Buraya tıklayarak örneği görebilirsiniz.

Eğer buraya kadar tamamsak devam edebiliriz.

Cloudflare Hesabı Oluşturuyoruz

Cloudflare; size dns yönetiminizi, e-posta dns güncellemelerinizi kolaylıkla yapmanızı sağlayacaktır. Bundan önemlisi ise, adres çubuğunun sol üst köşesinde gördüğünüz yeşil barın yani SSL sertifikasının da size ücretsiz entegre olmasını sağlayacaktır.

1-) Buraya tıklayak kendinize bir cloudflare hesabı oluşturunuz ve domainizin DNS ayarlarını bağlayınız. Burada Free plan seçiniz.

2-) SSL Sertifikanızı aktif hale getiriniz. Bu özellikle Arama Motorları için muazzam bir konudur. Bu konuda, buraya tıklayarak ücretsiz SSL’i nasıl oluşturacağınıza dair yazıma tıklayabilirsiniz.

Bu ikisi tamamlandıktan sonra, artık domain adresimizin ayarlarını yapmak için domain satın aldığınız internet sitesi üzerinden bir işlem yapmanıza gerek yok. Bu sayfadan herşeyi yönetebilirsiniz.

 

-Amazon AWS Servislerinden Bir Hesap Oluşturuyoruz.

1-) Buraya tıklayarak kendinize bir hesap oluşturunuz.

2-) Arkasından oluşturduğunuz kullanıcı adı ve şifre ile buraya tıklayak AWS Managment Console sayfasına giriş yapıyoruz.

 

-S3 Sayfasına Giriş Yapıyoruz.

Karşınıza çok karışık bir sayfa geldiğinin farkındayım 🙂 Merak etmeyin.. En kestirme yollardan gitmeye devam edeceğiz.

 

Amazon S3'e Giriş Sayfası

 

Burada “Storage” Menüsünde “S3” seçeneğine tıklıyoruz ve sayfamıza giriş yapıyoruz. 

 

-Bucket Oluşturma ve İnternet Sitesini Yükleme

Burada bucket dediğimiz kısım aslında hosting’in kendisidir. Bu sayfayı bir hosting yönetim paneli gibi düşünebilirsiniz. Sadece biraz daha karışık olsa da, aşağıda size anlatacağım ve anlatırken de kendim yapacağım yönergelerle kolayca kurulumunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

1-) Create Bucket Butonuna Tıklıyoruz ve Karşımıza yeni bir hosting alanı oluşturabileceğimiz sayfa geliyor.

Sırasıyla;

Bucket name: internetsitem.com (Başına www koymayınız. Subdomain (Alt alan adı) için ayrı bir bucket kopyalayacağız ve o zaman ekleyeceğiz. 

Region: Frankfurt (Türkiye’ye daha yakın olması sebebiyle)

Bucket Settings for Block Public Access kısmından da “Block all Public Access” seçeneğini kaldırıyoruz. Bu bir veritabansız internet sitesi olduğu için, herkesin bu sayfaya rahatça girmesi gerekiyor. 

 

Bu işlemi yaptıktan sonra sistem sizi bu işlemin aslında çokta normal olmadığını, ayarlarınızı kapatmanızı tavsiye edeceği bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Bu kısımda onay seçeneğine tıklayınız ve “Create Bucket” butonuna tıklayınız.

-Bucket Ayarlarını Oluşturma

Bu kısımdan itibaren bucket’in içerisine girdiğimiz zaman karşımıza aşağıdaki sayfa gelecektir. Yolu yarıladığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. 

Bu sayfada önce yukarıdaki menüden “Properties” sekmesine tıklıyoruz

 

Karşımıza aşağıdaki sayfa gelecektir ve biz şu anda bu bucket’e aslında kendisinin bir internet sitesi olacağını kodlayacağız. Bu kısımda bir hata yapmamak gerekir. Bunun için internet sitelerinin genelde ana sayfaları /index.html olurlar. Bu kısmı sizin de kontrol etmeniz gerekmektedir.

Karşınıza aşağıdaki sayfa gelecektir.

 

Burada sırasıyla önce “Static Website Hosting” seçeneğine tıklıyoruz. Arkasından “Index Document” kısmında “index.html” (Burada ilk dosya yolunuz index.html değil ise, doğrusunu yazmanız gerekmektedir) yazıyoruz. Arkasından “Save” butonuna tıklıyoruz. Tabi burada işimiz bitmiyor 🙂

 

Arkasından yine yukarıdaki menüden sırasıyla “Permissions” a tıklıyoruz ve sonrasında da “Bucket Policy” seçeneğine tıklıyoruz.

 

 

Şimdi görüntü de bir takım kodlar görüyorsunuz. Buradaki kodları kendi bucket isminizle değiştirerek siz de Bucket Policy kısmına yapıştırınız ve akabinde “Save” butonuna basınız.

 {
“Version”: “2012-10-17”,
“Statement”: [
{
“Sid”: “PublicReadGetObject”,
“Effect”: “Allow”,
“Principal”: “*”,
“Action”: “s3:GetObject”,
“Resource”: “arn:aws:s3:::sizinsiteniz.com/*”
}
]
}

 

 

Size tekrar bu bucketin public bir bucket olduğuna dair bir uyarı verecektir. Bu kısımı görmezden gelebilirsiniz.

 

 

-Dosyaları Yükleme ve Siteyi Yayına Alma

Artık son virajdayız 🙂

Başlangıç sayfamıza geri dönüyoruz. Yani “Overview” kısmına..

Upload butonuna tıklıyoruz ve “SÜRÜKLE BIRAK” yaparak dosyalarımızı içeriye yükleyip yüklüyoruz ve arkasından “Upload” butonuna tıklıyoruz 

 

 

Upload Ettikten sonra artık iş tamamlanmıştır. 

 

Artık internet sitemizin cname yönlendirmelerini yapabiliriz.

 

-DNS Yönlendirme

 

Bu DNS yönlendirmelerinin yapılabilmesi için, tekrar üst menüden “Properties” sekmesinden “Static Web Site Hosting” sekmesine tıklıyoruz. Açılan pencerede “endpoint” yazan kısım sizin internet sitenizdir.

 

 

Endpoint yazan kısıma tıklayıp yeni bir sayfada sitenizi açabilirsiniz. Şimdi bunu kopyalayıp, Cloudflare üzerinde “Proxied” olarak dns adresimizi CNAME olarak kaydediyoruz.

 

 

Bu işlemi yaptıktan sonra lütfen şunları unutmayınız. Amazon Serverlarında DNS çözümlenme süresi diğer serverlara göre daha uzundur. Şu aşamada eğer yukarıdaki endpoint’e tıkladığınızda sitenizi gördüyseniz, artık CNAME kaydını oluşturduktan sonra beklemeniz gerekmektedir.  Bu süre maksimum 24 saattir.

-Sitem Yayınlandı Fakat Başına “www” Yazarak Girdiğimizde Hata Veriyor

Bu sistemin zannediyorum en kötü yani, her ihtiyacınız olan subdomain (alt alan adı) için bir bucket oluşturmanız gerekmesidir.

Yukarıdaki herşeyi sadece aşağıda yazdıklarıma dikkat ederek tekrarlamanız gerekecektir. Yani az önceki işlemleri hiç yapmamış gibi sıfırdan yapıyoruz fakat aşağıdaki uyguluyoruz.

1-) Bucket adı “www.sitenizinadi.com” olmalıdır.

2-) Bucket Policy’de aşağıdaki gibi başına “www” gelecek şekilde güncellenmelidir.

 {
“Version”: “2012-10-17”,
“Statement”: [
{
“Sid”: “PublicReadGetObject”,
“Effect”: “Allow”,
“Principal”: “*”,
“Action”: “s3:GetObject”,
“Resource”: “arn:aws:s3:::www.sizinsiteniz.com/*”
}
]
}

3-) Yeni bir CNAME oluşturmalısınız ve “www” olmalı fakat karşısındaki değer yeni bucketin endpoint’i olmalıdır.

Buradan örnek görüntüyü görebilirsiniz.

 

Şimdi bu deneyimimi siz de https://www.minikkepce.com adresine girerek görebilirsiniz.

Bir Sonraki Yazı da Görüşmek Dileğiyle;

 

Bu yazıyı okumanız yaklaşık 7 dakika sürecektir.

Yazımı Nasıl Buldunuz Diye Sorabilir Miyim? 🙂
[ Average: 0]

Yorumlarınızı Varsa, Buradan Buyrun :)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir