Dünya da fiziksel mağaza alışverişin gerçekten sonuna doğru gidiyoruz.

Bugün yaşadığım bir tecrübeyi paylaşmak istiyorum..
Malum enflasyon ve döviz değerlerimizin uçup gitmesi sebebiyle, bu dönem de bana göre en önemli gördüğüm elektronik cihazları satın almak istedim.


Tabi ülkemizde eskiyi getir yeniyi götür kampanyaları çok yaygın olmadığı için, önce eşe dosta ve sahibinden letgo gibi portalları kullanarak eski cihazlarımı sattım.
Mesela bir ürünü 4 birime 2018’de almışım. 2. el olarak 9 birime sattım. Ama şu anda orijinal fiyatı 13 birim.. Öyle saçma bir durumdayız.
Tabi sattıklarımın yerine yeni ürünlerimi almak için de araştırmalara başladım. Almak istediğim ürünlerden bir tanesi de Dell monitör idi. Sabah evden çıktığımda gideyim bir mağazadan alayım, boşuna malın gelmesini beklemeyim dedim. Girdim bir mağazaya aradığım 4k monitörü bulamadım, dediler ki size biz bir günde getirtiriz ve olur dedim. Fiyatı ne kadar dedim 13000 lira dediler.
Marka modelini akakce’den sorguladım aynı mal 8900 liraya buldum. Lan bu aradaki makas farkı nedir. Neyse teşekkür edip çıktım.
Daha sonra bilgisayarımı açtım, amazon’dan başlayarak yabancı siteleri de araştırdım. Aynı ürünün TL Karşılığıyla 5600 liraya buldum. İthalat vergilerini de ödeyip aldım.
Bizim ülkemizdeki vergi artışları ve özellikle mağazaların yaptığı saçma zamlar artık alışveriş merkezine bile gitmemi engelliyor.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün ama gıda ve tekstil sektörü dışındaki hemen hemen tüm sektörlerin geleceğini artık mağazacılık altında görmüyorum.
Eğer bir gün vücut tip ve yapılarımız yapay zekalar ile birebir kodlanmayı başarırsa, (ki bununla ilgili çalışmalar var) o gün bizler üstümüze başımıza gelecek ürünlerin birebir aynısını da internetten almaya başlayacağız.
E-Ticaretin dünya da değiştirdiği şey kesinlikle şudur;
Distribütör ve bayilik kavramını bitiriyor. Üreticiler dünyanın hemen hemen her ülkesinde e-ticaret depoları kiralayarak o ülkedeki yerel internet sitelerinde satışa başladılar bile.
Gebze’de büyük bir e-ticaret deposunda çalışan bir arkadaşım var. Güney Kore’li bir şirket tam 12 tır malzeme direk sevk etmiş ve bugün Türkiye’de ki e-ticaret sitelerinde satışı devam ediyor. Ürünler de incik boncuk ürünlerden bahsediyorum. Mutfakta kullanılan ve hızlı satışı olan plastik ürünleri gibi ürünlerdir.
Demem o ki;
AVM kültürü biter mi bilmem ama mağazacılık sektöründe çok sektör oyun dışında kalacağı veya mağazacılığı bitirerek sadece e-ticaret altında faaliyete geçeceği kesin gibi duruyor.

Bu yazıyı okumanız yaklaşık 2 dakika sürecektir.

Yazımı Nasıl Buldunuz Diye Sorabilir Miyim? 🙂
[ Average: 0]

Yorumlarınızı Varsa, Buradan Buyrun :)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir